دانلود پایان نامه ارشد:تعیین میزان عناصر سنگین در سبزیجات کشت شده در خاکهای آلوده به هیدروکربنهای نفتی در برخی مزارع استان خوزستان |
برای دیدن جزییات بیشتر از این پایان نامه و دانلود متن کامل آن اینجا کلیک کنید
-
دانلود پایان نامه ارشد:تعیین میزان عناصر سنگین در سبزیجات کشت شده در خاکهای آلوده به هیدروکربنهای نفتی در برخی مزارع استان خوزستان
دانلود متن کامل پایان نامه مقطع کارشناسی ارشد رشته کشاورزی
عنوان:تعیین میزان عناصر سنگین در سبزیجات کشت شده در خاکهای آلوده به هیدروکربنهای نفتی در برخی مزارع استان خوزستان
برای رعایت حریم خصوصی نام نگارنده درج نمی شود
تکه هایی از متن به عنوان نمونه :
فصل اول: مقدمه
مقدمه
از دیدگاه جهانی پس از آب و هوا، پوسته خاکی کره زمین، سومین جزء عمده محیط زیست انسان تلقی میشود. خاک علاوه بر این که پایگاه موجودات خشکزی (به ویژه جوامع انسانی) است، محیط منحصر به فردی برای زندگی انواع موجودات زنده، به خصوص گیاهان به شمار میرود. برخلاف آب و هوا، آلودگی خاک از نظر ترکیب شیمیایی به آسانی قابل اندازهگیری نیست و یک خاک پاک یا خالص تعریفپذیر نمیباشد. بنابراین به ناگزیر مسائل بالقوه آلودگی خاک در چارچوب پیش بینی خطرات و صدمات احتمالی در کارکرد خاک مطالعه میگردد (بای بوردی، 1382).
خاک اساس هستی، تولید و انبار مواد خام است و نقش بسیار مهمی در زندگی انسان ایفا میکند. نقش عمومی خاک نسبت به هوا و آب از اهمیت بیشتری برخوردار است. حفاظت خاک به عنوان یک وظیفه سیاست محیطی مانند آب و هوا واجب و ضروری میباشد. انسان هر چه بیشتر سعی میکند هوا و آب را تمیز کند به همان نسبت در نتیجه این اقدام پاک کنندهی خود، خاک را آلودهتر میکند و بر بار آلودگی خاک اضافه میشود. خاک یکی از منابع مهم و ارزشمند طبیعت است. بدون داشتن خاک سالم حیات و زندگی روی زمین امکانپذیر نخواهد بود. حدود 95٪ غذای انسان از زمین حاصل میشود .برنامه ریزی برای داشتن خاک سالم و تولید کننده لازمهی بقای انسان است. ورود مواد، ارگانیسمهای زیستی یا انرژی به درون خاک سبب تغییر کیفیت خاک میشود همین مسئله باعث میشود که خاک از حالت طبیعی خود خارج شود (بخشی خانیکی،1386).
مدتهاست که مواد نفتی و مشتقات آن در اثر حمل و نقل یا ذخیره سازی موجب آلودگی خاک میشود. آلودگی های نفتی یک پیامد اجتناب ناپذیر افزایش سریع جمعیت و فرآیند صنعتی شدن است. آلودگیها نفتی، سمی، جهشزا و سرطانزا هستند و علاوه بر تأثیر گسترده بر اکوسیستم منطقه، با گذشت زمان و ورود به چرخه غذایی، به مواد غذایی مورد استفاده جوامع انسانی نیز راه مییابند و به این ترتیب، سلامت انسان، گیاهان، جانوران، رودخانهها، آبهای زیرزمینی و تولیدات کشاورزی را تهدید میکنند (انیگبرو و همکاران[1]، 2008).
آلودگیهای نفتی از لحاظ توزیع و میزان آلودگی در طبیعت به دو گروه تقسیم میشوند:
1- آلودگی در محل: به عنوان مثال آلودگی ناشی از تصادفات تانکرهای نفتی، تخریب و یا انفجار یک ترمینال نفتی و اسکلههای نفتی و خطوط انتقال
2- آلودگی پراکنده: به عنوان مثال استفاده از نفت سفید به عنوان آفت کش درفعالیتهای کشاورزی
سبزیجات گروهی از گیاهان محسوب میشوند که با اهداف متفاوتی در بوم نظامهای زراعی مورد کشت و کار قرار می گیرند و سرشار از فیبر، مواد معدنی، ویتامینها و آنتی اکسیدانها میباشند. اندامهای مختلف سبزیها شامل ریشه، ساقه، برگ، گل و میوه به صورت تازه (خام)، پخته شده، سرخ شده، یخ زده، خشک شده و کنسرو شده در تهیه انواع مواد غذایی و دسرها به کار میروند. سبزیجات از اجزای مهم رژیم غذایی سالم هستند و در پیشگیری از بیماریهای قلبی و برخی از انواع سرطانها به خصوص سرطانهای دستگاه گوارش موثر هستند (کوچکی و همکاران، 1392).
استان خوزستان از دیرباز در بخش کشاورزی دارای استعدادهای فراوان بوده است. داشتن خاک حاصلخیز، وجود رودخانههای دائمی و فصلی فراوان، این امکانات جغرافیایی هملگی باعث شده تا استان خوزستان یکی از قطبهای کشاورزی ایران محسوب شود نفت سفید یکی از معمولترین فرآوردههای نفتی است که در بخشهایی از استان خوزستان برای مبارزه با علفهای هرز سبزیجات به طور گسترده از آن استفاده میشود (خداویسی، 1391). که دلیل آن ارزان و قابل دسترس بودن نفت سفید میباشد. که این اقدام موجب آلودگی محصول و نیز نابودی خاک مزارع میشود. کشاورزان بوسیله سمپاشهای موتوری و تراکتوری در حجم بالا مزارع را با نفت سفید سمپاشی میکنند. مصرف نفت سفید بر محصولات سبزی که برای سمپاشی مزارع مصرف میشود، علفهای هرز را نابود کرده اما به محصولاتی مانند جعفری و هویج آسیبی وارد نمیکند و این امر موجب شده تا کشاورزان به دلیل هزینه بالای سموم کشاورزی، نفت سفید را جایگزین سموم کنند. استفاده از نفت سفید برای از بین بردن علفهای هرز مزارع سبزی به تهدیدی جدی برای سلامت مردم و مصرف کنندگان این گونه سبزیجات تبدیل شده است. بخشی از محصول هویج و جعفری عرضه شده به بازار به دلیل آلودگی به نفت غیرقابل مصرف بوده و در صورت مصرف موجب مسمومیت فرد میشود. این نوع محصولات که با قیمتی کمتر و بعضا مستقیما از سوی کشاورز و به صورت کیسهای مانند عرضه محصول (هویج) در حاشیه جادهها و توسط وانتبارها در سطح شهر عرضه میشود، به قدری با نفت سمپاشی شدهاند که بوی تند نفت سفید از آن به راحتی قابل استشمام میباشد (ذکوی، 1393) و (خداویسی، 1391) در زمینه اثر نفت سفید بر سبزی های جعفری، گشنیز و هویج در خوزستان مطالعاتی انجام دادهاند
نفت چراغ (نفت سفید) است و مخلوط پیچیدهای از پارافین (آلکانها)، سیکلوپارافین (سیکلوآلکانها، نفتنها)، آروماتیک و الفینها (آلکنها) با تقریباً 9Cبه 16C است (ایروین و همکاران[2]، 1997؛ آکپووتا و همکاران[3]، 2011). همچنین فلزات سنگین موجود در نفت سفید با تجمع در اندام گیاه در غلظتهایی بیش از حد استاندارد، ضمن فراهم آوردن موجبات کاهش رشد و عملکرد محصولات کشاورزی، آلوده شدن زنجیره غذایی و به خطر افتادن سلامت جوامع انسانی را به همراه دارد (ذکوی، 1393).
گیاهان سبز اولین حلقه از زنجیره اکوسیستم میباشند و هر گونه تأثیر زیان باری بر دنیای گیاهی حیات و سلامت سایر حلقههای این زنجیره را به خطر میاندازد، از سوی دیگر با توسعه صنایع و فناوری آلودگیهای زیست محیطی رو به افزایش است ( سانینگام و همکاران[4]، 1996). نفت سفید بر روی بقا و بهرهوری گیاهان زراعی اثر بازدارندگی دارد (گیلیازو و گایسین[5]، 2003). بعد از اینکه هیدروکربنهای نفتی به سطح خاک میرسد میزان تجزیه آن خیلی کندتر میگردد. هیدروکربنهای نفتی انباشته شده در لایههای بالایی خاک به طور معنی داری باعث تغییر شکل ویژگیهای فیزیکی، شیمیایی و میکروبیولوژیکی خاک و همچنین کاهش جوانهزنی و رشد گیاهان شده، در نتیجه باعث ایجاد سمیت برای گیاهان میشود (سالانیترو[6]، 2001).
نفت وقتی که در تماس با بافت های گیاهی قرار میگیرند بطور مستقیم اثراتی سمی بر روی گیاهان بجا میگذارند. با این حال، پاسخ گیاهان به هیدروکربنهای نفتی متفاوت است. برخی از گیاهان در مقابل این آلودگی، مقاوم هستند، در مقابل بعضی از گیاهان مقاوم میتوانند باعث پاکسازی آلودگی خاک گردند. به دلیل تفاوت در روشهای آزمایشگاهی و مزرعهای، تنوع در گونههای گیاهی، نوع خاک، رژیمهای رطوبتی، تنوع در غلظت هیدروکربنهای نفتی و مدت زمان آلودگی، نتایج آزمایشگاهی قابل دسترس، در مورد تحمل گیاه به آلودگی خاک توسط نفت سفید اندک است. علاوه بر این، اغلب نتایج ضعیف بنیان بوده و با هم همخوانی ندارند (برئوس و لاریونوا[7]، 2006 ؛ نئومن و رینولدس[8]، 2004).
فرضیهها:
1ـ خاکهای آلوده به نفت سفید باعث افزایش جذب عناصر سنگین در سبزیجات میگردد.
2- خاکهای آلوده به نفت سفید باعث کاهش کیفیت و کمیت سبزیجات میگردد.
اهداف اصلی:
1ـ تعیین میزان عناصر سنگین در سبزیجات کشت شده در خاکهای آلوده به هیدروکربنهای نفتی در برخی مزارع استان خوزستان
2ـ بررسی کمیت و کیفیت سبزیجات کشت شده در خاکهای آلوده به نفت سفید
اهداف فرعی:
1ـ ارزیابی توان رشد سبزیجات، گسترش ریزوسفری، وزن خشک کل اندامهای گیاهی، ریشه و اندامهای هوایی و همچنین میزان عناصر موجود در گیاهان مورد مطالعه قرار میگیرد.
نوآوری: تا کنون مطالعهای مزرعهای در ارتباط با کمیت و کیفیت سبزیجات کاشته شده در مزارع آلوده به نفت سفید انجام نشده است.
فصل دوم: مروری بر پژوهشهای انجام شده
فرم در حال بارگذاری ...
[یکشنبه 1398-05-06] [ 01:26:00 ق.ظ ]
|