فهرست مطالب:

فصل اول (مقدمه و هدف)…………………………………………………………………………..1

1-1- مقدمه ………………………………………………………………………………………….1

1-2- اهداف تحقیق ………………………………………………………………………………. 4

فصل دوم (بررسی منابع……………………………………………………………………………5

2-1-  اهمیت صنعت طیور ………………………………………………………………………..6

2-1-1- ارزش غذایی گوشت طیور………………………………………………………………..6

2-1-2- قابلیت هضم و جذب ………………………………………………………………………7

2-1-3 – سرعت رشد ……………………………………………………………………………….7

2-2- دستگاه گوارش طیور ………………………………………………………………………..7

2-2-1- دهان (حفره دهانی- حلقی) …………………………………………………………….8

2-2-2- مری و چینه‌دان …………………………………………………………………………….8

2-2-3- معده ………………………………………………………………………………………9

2-2-3-1- پیش معده (معده غده‌ای) ……………………………………………………………9

2-2-3-2- سنگدان (معده ماهیچه‌ای) ……………………………………………………….9

2-2-4- روده باریك ……………………………………………………………………………….10

2-2-5- روده بزرگ …………………………………………………………………………….11

2-2-6- روده كور ……………………………………………………………………………….11

2-2-7- كلواك …………………………………………………………………………………….11

2-2-8- طحال …………………………………………………………………………………..11

2-2-9- بورس فابرسیوس …………………………………………………………………..12

2-3- تیموس ……………………………………………………………………………….12

2-4- میكروفلور طبیعی دستگاه گوارش طیور …………………………………………..13

2-5- مواد افزودنی در تغذیه طیور …………………………………………………………..14

2-5-1- آنتی‌بیوتیك‌ها …………………………………………………………………….16

2-5-1- 1- نگرانی‌های ناشی از كاربرد آنتی بیوتیك‌ها …………………………………17

2-5-2- پروبیوتیك‌ها ……………………………………………………………….19

2-5-2-1- نحوه تأثیر پروبیوتیك‌ها …………………………………………………….20

2-5-3- پری‌بیوتیک‌ها ………………………………………………………………………21

2-5-3-1- نحوه عمل پری‌بیوتیك‌ها ……………………………………………………..22

2-5-4- سین بیوتیک ……………………………………………………………………..23                           

2-5-4-1- اثر سین‌بیوتیک بر عملکرد طیور …………………………………………..24

2-5-4-2- اثر سین‌بیوتیک بر بیوشیمی خون ………………………………………..25

2-6- گیاهان داروئی ………………………………………………………………………26

2-7- آشنایی با گیاه دارویی آویشن …………………………………………………..29

2-7-1- آویشن ……………………………………………………………………………..29

2-7-2- سازگاری و مناطق پراكنش ……………………………………………………..30

2-7-3- تركیبات شیمیای موجود در اسانس ……………………………………………30

2-7-4- مواد شیمیائی موثره و خواص درمانی آویشن …………………………………31

2-7-5- گلدهی و گرد‌افشانی آویشن ……………………………………………………..33

2-7-6- رده بندی و گونه‌های آویشن ………………………………………………33

2-7-7- گونه‌های مهم جنس آویشن در ایران ………………………………………..34

2-7-8- اثر آویشن بر عملكرد و سیستم ایمنی جوجه‌های گوشتی ………………….34

2-7-9-  اثر آویشن بر فراسنجه‌های بیوشیمیایی خون …………………………………35

2-8- گل‌گاو زبان …………………………………………………………………………36

2-8-1- سازگاری و مناطق پراكنش …………………………………………………..39

2-8-2- تركیبات شیمیایی گیاه ………………………………………………………39

فصل سوم (مواد و روش‌ها……………………………………………………………….40

3-1- مکان آزمایش ……………………………………………………………………..41

3-2- آماده سازی سالن ………………………………………………………………41

3-3- مدیریت جوجه‌ها …………………………………………………………………41

3-3-1- نور ……………………………………………………………………………42

3-3-2- دما …………………………………………………………………………….42

3-3-3- تهویه ………………………………………………………………………….43

3-3-4- رطوبت ………………………………………………………………………..43

3-3-5- آبخوری و دانخوری‌ها …………………………………………………………43

3-3-6- برنامه واکسیناسیون ……………………………………………………………44

3-4- تیمارهای آزمایشی و  بالانس جیره‌ها ………………………………………….45

3-4-1- جیره‌های آزمایشی ………………………………………………………………45

3-4-2- تیمارها و تکرارهای آزمایشی ………………………………………………….47

3-5- صفات مورد بررسی ………………………………………………………………..48

3-5-1- اندازه‌گیری خوراک مصرفی ………………………………………………………48

3-5-1-1- محاسبه خوراک مصرفی دوره‌ای هر واحد آزمایشی……………………….48

3-5-1-2- محاسبه میانگین خوراک مصرفی  روزانه هر جوجه…………………….48

3-5-1-3- محاسبه  میانگین خوراک مصرفی دوره‌ای هر جوجه……………………..48

3-5-2- اندازه‌گیری میانگین وزن بدن …………………………………………………..49

-5-2-1- محاسبه میانگین افزایش وزن روزانه جوجه‌ها ……………………………49

3-5-3- اندازه‌گیری ضریب تبدیل غذایی ………………………………………………49

3-6-کشتار و خونگیری ……………………………………………………………….50

3-6-1- پارامترهای اندازه‌گیری شده بعد از کشتار ………………………………….50

3-6-1-1- وزن اندام‌های گوارشی …………………………………………………..50

3-6-2- پارامترهای خونی…………………………………………………………….51

3-6-2-1- روش اندازه‌گیری کلسترول سرم ………………………………………..52

3-6-2-2- اندازه‌گیری مقدار تری‌گلیسرید سرم ……………………………………53

3-6-2-3- اندازه‌گیری مقدار لیپو پروتئین با دانسیته بالا ( HDL)و پائین LDL))  سرم….53

3-6-2-4- اندازه‌گیری کل پروتئین سرم …………………………………………….. 54

3-6-2-5- اندازه گیری مقدار گلوکز سرم ……………………………………………..55

3-7- طرح آماری و تجزیه واریانس داده‌ها …………………………………………….55

فصل چهارم (نتایج و بحث) …………………………………………………………….57

4-1- اثر تیمارهای آزمایشی بر پارامترهای عملکردی ………………………………..58

4-1-1- خوراک مصرفی (جوجه / گرم خوراک مصرفی) ……………………………..58

4-1-2- میانگین افزایش وزن (جوجه/گرم) …………………………………………….61

4-1-3- ضریب تبدیل خوراک مصرفی(گرم/گرم) ………………………………………64

4-2- اثر جیره های آزمایشی بر تلفات و مرگ و میر …………………………………67

4-3- تاثیرتیمارهای مختلف آزمایشی بر فراسنجه های بیوشیمیایی خون………….67

4-3-1- غلظت گلوکز سرم ……………………………………………………………….68

 

4-3-2- غلظت پروتئین کل سرم خون …………………………………………………….68

4-3-3- غلظت تری‌گلیسرید سرم خون ………………………………………………….69

4-3-4- غلظت کلسترول …………………………………………………………………..70

4-3-5- غلظت لیپوپروتئین‌های با دانسیته بالا (HDL) سرم خون …………………….72

4-3-6- غلظت لیپوپروتئین­های با دانسیته پایین (LDL) سرم خون……………………..73

4-4- تأثیر تیمارهای آزمایشی بر تعداد سلول‌های خونی………………………………77

4-4-1- تأثیر تیمارهای آزمایشی بر تعداد گلبول‌های سفید خون (WBC)…………….77

4-4-2- تاثیر تیمارهای آزمایشی بر گلبول‌های قرمزخون (RBC)، هموگلوبین و هماتوکریت…78

4-4-3- شمارش تفریقی گلبول‌های سفید سرم جوجه‌ها در 21 و 42 روزگی…………78

4- 4- 4- نسبت هتروفیل به لنفوسیت ( H/L ) در سرم جوجه‌ها………………………79

4-4-تاثیر تیمارهای آزمایشی بر وزن نسبی اندامهای داخلی………………………….83

4-4-1-تاثیر تیمارهای آزمایشی بر وزن نسبی اندامهای داخلی در 42 روزگی………83

نتیجه‌گیری ……………………………………………………………………………………85

نتیجه‌گیری کلی ………………………………………………………………………………86

پیشنهادات ……………………………………………………………………………………86

منابع ………………………………………………………………………………………….87

چکیده:

این آزمایش به منظور بررسی مقایسه‌ای اثر جیره‌های حاوی آویشن، گل‌گاو زبان و سین­بیوتیک بر عملکرد، فراسنجه‌های بیوشیمیایی خون، تعداد سلول‌های خونی و برخی صفات لاشه جوجه­های گوشتی انجام شد. این آزمایش در 6 تیمار با 4 تکرار و هر تکرار شامل 8 قطعه جوجه در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی انجام شد. در این آزمایش از 192 جوجه خروس گوشتی سویه راس 308 با 6 جیره آزمایشی شامل 1- جیره شاهد (بدون ماده افزودنی)، 2- جیره حاوی 1/0 درصد (از ماده خشک جیره) سین‌بیوتیک، 3- جیره حاوی 50/0 درصد (از ماده خشک جیره) پودر آویشن، 4- جیره حاوی 75/0 درصد (از ماده خشک جیره) پودر آویشن، 5- جیره حاوی 50/0 درصد (از ماده خشک جیره) پودر گل‌گاو زبان و 6- جیره حاوی 75/0 درصد (از ماده خشک جیره) پودر گل‌گاو زبان استفاده شد. نتایج نشان داد که در کل دوره پرورش مواد افزودنی باعث کاهش مصرف خوراک جوجه‌ها در مقایسه با تیمار شاهد شدند (05/0>P). بیشترین میانگین افزایش وزن بدن در پایان دوره مربوط به جوجه‌های تغذیه شده با جیره حاوی سین‌بیوتیک بود که تنها با جیره حاوی 50/0 درصد (از ماده خشک جیره) پودر آویشن تفاوت معنی دار نشان داد (05/0>P). مواد افزودنی به­ طور معنی‌داری ضریب تبدیل خوراک را در مقایسه با گروه شاهد بهبود بخشیدند (05/0> P). مواد افزودنی بر غلظت گلوکز، HDL و LDL کلسترول سرم جوجه‌ها اثر معنی‌داری نداشتند (05/0<P). اما باعث کاهش غلظت کلسترول کل  و تری‌گلیسرید سرم خون جوجه‌ها در مقایسه با گروه شاهد شدند (05/0> P). بالاترین غلظت پروتئین سرم مربوط به جوجه‌های تغذیه شده با جیره حاوی سین‌بیوتیک بود (05/0> P). تیمارهای آزمایشی بر تعداد گلبول‌های قرمز، میزان هموگلوبین و درصد هماتوکریت خون جوجه‌ها اثر معنی‌داری نداشتند (05/0<P).کمترین تعداد گلبول سفید خون مربوط به جوجه‌های تغذیه شده با جیره شاهد و جیره‌های حاوی 50/0 درصد (از ماده خشک جیره) پودر آویشن بود (05/0> P). تیمارهای آزمایشی بر درصد هتروفیل خون جوجه‌ها اثر معنی‌داری نداشتند (05/0<P)، اما بیشترین درصد لنفوسیت و کمترین درصد نسبت هتروفیل به لنفوسیت خون مربوط به جوجه‌های تغذیه شده با جیره حاوی سیبن‌بیوتیک بود (05/0> P). با توجه به نتایج این آزمایش به نظر می‌رسد که جیره‌های حاوی مواد افزودنی در مقایسه با گروه شاهد اثر مطلوب‌تری بر عملکرد و برخی فراسنجه‌های خونی جوجه‌ها داشتند.

فصل اول

1-1- مقدمه

در سالهای اخیر با رشد روز افزون جمعیت نیاز به مواد غذایی در جوامع مختلف انسانی نیز افزایش یافته است. بخشی از این مواد غذایی مانند گوشت، شیر و لبنیات توسط حیوان تاًمین می‌شود. تأمین پروتئین حیوانی مورد نیاز جامعه به سبب نقشی که در رشد و سلامت فکری و جسمی جامعه دارد از شاخص‌های بارز رشد و توسعه یک کشور محسوب می‌شود. با توجه به مصرف سرانه اقلام پروتئینی و ظرفیت واحدهای تولیدی کشور، بدیهی است که برای جلوگیری از خروج مبالغ هنگفتی ارز جهت تأمین این اقلام، باید با روش‌ها و راهكارهای مناسب افزایش تولید داخلی را مد نظر قرار داد.

ارزش پروتئین به خصوص نوع حیوانی آن بیشتر از سایر مواد غذایی در تغذیه و سلامت جسم و روان انسان اهمیت دارد. در شرایط كشور ما به علت كمبود مراتع طبیعی مرغوب، پرورش دام به تنهایی نمی‌تواند تمام ن یازهای پروتئین حیوانی جامعه را  تأمین كند، از این رو پرورش طیور می‌تواند تا حد زیادی در تأمین پروتئین حیوانی نقش داشته باشد.

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...