پایان نامه: بررسی برخی صفات پومولوژیکی و فیزیولوژیکی برخی ارقام زیتون در منطقه درام شهرستان طارم |
برای دیدن جزییات بیشتر از این پایان نامه و دانلود متن کامل آن اینجا کلیک کنید
-
پایان نامه: بررسی برخی صفات پومولوژیکی و فیزیولوژیکی برخی ارقام زیتون در منطقه درام شهرستان طارم
متن کامل پایان نامه مقطع کارشناسی ارشد رشته: باغبانی- میوه کاری
عنوان : بررسی برخی صفات پومولوژیکی و فیزیولوژیکی برخی ارقام زیتون در منطقه درام شهرستان طارم
دانشگاه آزاد اسلامی
واحد رشت
پایان نامه کارشناسی ارشد رشته باغبانی- میوه کاری
موضوع:
بررسی برخی صفات پومولوژیکی و فیزیولوژیکی برخی ارقام زیتون در منطقه درام شهرستان طارم
استاد راهنما:
دکتر مهدی طاهری
(در فایل دانلودی نام نویسنده موجود است)
تکه هایی از متن پایان نامه به عنوان نمونه :
(ممکن است هنگام انتقال از فایل اصلی به داخل سایت بعضی متون به هم بریزد یا بعضی نمادها و اشکال درج نشود ولی در فایل دانلودی همه چیز مرتب و کامل است)
فهرست مطالب:
چکیده ……………………………………………………………………………………………………………………………………………1
فصل اول: کلیات تحقیق …………………………………………………………………………………………………………………..2
بیان مسئله وضرورت انجام تحقیق……………………………………………………………………………………………..
سؤالهای اصلی تحقیق…………………………………………………………………………………………………………….
اهداف تحقیق……………………………………………………………………………………………………………………..
فصل دوم: مرور منابع……………………………………………………………………………………………………………………….
2-1 مبدا و تاریخچه زیتون……………………………………………………………………………………………………………………………………
2-1-1 تاریخچه زیتون در جهان……………………………………………………………………………………………………………………………….
2-1-2 تاریخچه زیتون در ایران……………………………………………………………………………………………………………………………….
2-2-1 خصوصیات رقم کایلت……………………………………………………………………………………………………………………………….
2-2-2 رقم میشن………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
2-2-3 رقم مانزانیلا………………………………………………………………………………………………………………………………………………
2-2-2 رقم زرد……………………………………………………………………………………………………………………………………………………
2- 3 سطح زیر کشت و تولید زیتون در ایران و دنیا……………………………………………………………………………………………………..
2-4 اهمیت غذایی و دارویی زیتون……………………………………………………………………………………………………………………………..
2-5 اکولوژی زیتون…………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
2-6 تغذیه زیتون………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
2-7 گلدهی زیتون…………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
2-7 -1 گل انگیزی………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
2-7-2 اثر دوره نوری و شدت نور…………………………………………………………………………………………………………………………..
2-7-3 اثر دما……………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
2- 7-4 نقش تنظیم کننده های رشد…………………………………………………………………………………………………………………………
2- 7-5 گل آغازی………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
2-7-6 تمایز………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
2-7-7 گرده افشانی………………………………………………………………………………………………………………………………………………
2-7-8 فنولوژی گل…………………………………………………………………………………………………………………………………………………
2-7-9 مرفولوژی گل……………………………………………………………………………………………………………………………………………..
2-8 خصوصیات میوه زیتون……………………………………………………………………………………………………………………………………….
2-8.-1 مراحل رشد و نمو میوه…………………………………………………………………………………………………………………………………
2-8-2 تنظیم رقابت بین میوه ها……………………………………………………………………………………………………………………………….
2-8-3 تنفس میوه…………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
2-8-4 فتوسنتز میوه……………………………………………………………………………………………………………………………………………….
2- 8 – 5. مراحل رسیدن میوه و زمان برداشت……………………………………………………………………………………………………………..
2- 8 – 6. سال آوری در زیتون…………………………………………………………………………………………………………………………………
2- 8 –7. اهداف اصلاحی زیتون……………………………………………………………………………………………………………………………….
2- 9 . بیماریهای زیتون……………………………………………………………………………………………………………………………………………
2- 9–1. مگس میوه زیتون………………………………………………………………………………………………………………………………………
2- 9–2. پسیل زیتون………………………………………………………………………………………………………………………………………………
فصل سوم: مواد و روشها………………………………………………………………………………………………………………..
3-1.محل انجام آزمایش………………………………………………………………………………………………………………………………………….
3-2.ارقام مورد استفاده در تحقیق………………………………………………………………………………………………………………………………
3- 2–1.رقم کایلت………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
3- 2–2.رقم میشن………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
3- 2–3.رقم مانزانیلا………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
3- 2–4.رقم کنسروالیا……………………………………………………………………………………………………………………………………………..
3- 2–5.رقم زرد……………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
3-3.طرح آماری مورد استفاده……………………………………………………………………………………………………………………………………..
3-4.مراحل انجام آزمایش…………………………………………………………………………………………………………………………………………….
3-5.مواد مورد استفاده در تحقیق……………………………………………………………………………………………………………………………………
3-6.اندازهگیریهای مزرعهای………………………………………………………………………………………………………………………………………….
3-7. روش تجزیه و تحلیل اطلاعات………………………………………………………………………………………………………………………………..
فصل چهارم: تجزیه تحلیل داده ها و یافته های تحقیق……………………………………………………………………………
4-1- نتایج حاصل از اندازه گیری صفات رشدی…………………………………………………………………………………………………………….
4-2- نتایج حاصل از اندازه گیری صفات مورفولوژیکی……………………………………………………………………………………………………
4-3- نتایج حاصل از اندازه گیری صفات پومولوژیکی……………………………………………………………………………………………………
4-4- نتایج حاصل از اندازه گیری عناصر پر مصرف و کم مصرف برگ……………………………………………………………………………
فصل پنجم: بحث، نتیجه گیری و پیشنهادات…………………………………………………………………………………………
5-1. بحث………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
5-2. نتیجه گیری……………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
5-3. پیشنهادها …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
فهرست منابع …………………………………………………………………………………………………………………
چکیده
به منظور بررسی فنولوژی گل و میوه در برخی ارقام زیتون آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 5 رقم و پنج تکرار و 5 درخت به ازای هر تکرار در منطقه درام شهرستان طارم به اجرا در آمد. ارقام زیتون شامل کایلت، میشن، مانزانیلا، کنسروالیا و زرد بود. در این تحقیق خصوصیات گلدهی و میوه درختان بر اساس دستورالعمل ارائه شده توسط شورای بین المللی زیتون (IOC) اندازه گیری شد. نتایج بدست آمده نشان داد که بین ارقام به لحاظ تعداد گل آذین،تعدادگل در گل آذین و درصد گلهای کامل اختلاف معنی داری وجود نداشت. رقم کایلت بیشترین تعداد گل آذین و کنسروالیا دارای کمترین مقدار بود. بیشترین و کمترین تعدادگل به ترتیب مربوط به ارقام کنسروالیا و مانزانیلا بود. رقم زرد دارای بیشترین درصد گل کامل و رقم میشن دارای کمترین مقدار این صفت بود. همچنین مقایسه میانگین داده ها نشان داد که بین ارقام به لحاظ درصد گوشت، نسبت گوشت به هسته، درصد تشکیل میوه و وزن میوه، درصد روغن در ماده خشک تفاوت معنی داری وجود دارد. بیشترین و کمترین درصد گوشت و نسبت گوشت به هسته و درصد تشکیل میوه به ترتیب مربوط به ارقام کنسروالیا و کایلت می باشد. همچنین کنسروالیا دارای بیشترین وزن میوه و رقم زرد دارای کمترین مقدار این صفت در میان ارقام مورد مطالعه بود. مانزانیلا و زرد دارای بیشترین و کمترین درصد روغن در ماده خشک بودند.بعد از تجزیه برگی، بیشترین مقدار عناصر پر مصرف در رقم مانزانیلا مشاهده گردید.
مقدمه
گیاه زیتون از جنس Olea و خانواده Oleaceae با بیش از 40-30 گونه می باشد. معروفترین گونه آن Olea europaea است که در اقصی نقاط دنیا کاشته می شود. زیتون یکی از قدیمیترین درختان میوه و منبع اصلی روغن خوراکی در حوزه مدیترانه برای هزاران سال بوده است. امروزه با پیشرفت علم و مشخص شدن خواص غذایی و درمانی زیتون و روغن آن، گرایش به مصرف آن افزایش چشمگیری داشته است، چراکه روغن زیتون دارای سطح بالایی از اولئیک اسید (یکی از سالمترین اسیدهای چرب) است (سیفی، 2008).
کشور ما با وجود نیاز مبرم به این ماده غذایی نقش چندانی در این توسعه نداشته است و سالیانه مقادیر زیادی از روغن مورد نیاز خود را (حدود 90 درصد) وارد می نماید که برای جلوگیری از واردات باید به توسعه کشت این محصول پرداخت اما متاسفانه بدلیل وجود برخی کاستی ها و ضعف های مشهود از جمله : تعیین بهترین رقم از لحاظ عملکرد، عدم سرمایهگذاری مناسب در صنایع تبدیلی، کمبود نیروی متخصص، ضعف آموزش باغداران، ضعف بنیه مالی اغلب پیمانکاران طرح در مبارزه با اشاعه آفات و بیماریها،. عدم مقابله جدی با «ورود روغن زیتون تقلبی و دانههای زیتون قاچاق و بدون قرنطینه» در بازار ، ضمن ایجاد رقابت ناسالم با تولیدکنندگان داخلی منجر به ورود آفات خطرناک به باغهای زیتون میشود. دلایل فوق از عواملی است که میتواند بر روند مطلوب اجرای توسعه باغ های زیتون تأثیر منفی بگذارد.
زیتون یکی از مهمترین محصولات باغی شهرستان طارم در استان زنجان است و سطح زیر کشت آن به ویژه در منطقه درام این شهرستان روبه افزایش است. و برنامه های متعددی جهت احداث باغ های زیتون و نیز اصلاح ارقام نا سازگار با روش پیوند در منطقه در حال اجرا است. لذا معرفی ارقام تجاری سازگار با شرایط این منطقه ضروری است. لذا هدف از مطالعه حاضر بررسی خصوصیات کمی مهم گل و میوه برخی از ارقام مهم زیتون موجود در منطقه درام است. از این طریق ضمن مقایسه ارقام با همدیگر می توان ارقام مناسب منطقه را معرفی و نیز با گروهبندی ارقام از نظر صفات کمی گل و میوه امکان گزینش والدین مناسب برای پیشبرد برنامههای اصلاحی از طریق اجرای تلاقیهای هدفمند فراهم میگردد.
بیان مسئله و ضرورت انجام تحقیق
کاشت زیتون در هر منطقه مستلزم کشتهای آزمایشی و اثبات عملکرد آنها است. به عبارت دیگر تنها زمانی میتوان به کشت یک رقم در منطقه مورد نظر اقدام کرد که قبلاً در کشتهای آزمایشی به ثمر رسیده باشد. خوشبختانه هماکنون در بسیاری از مناطق زیتونخیز کشور ارقام مختلف مطرح خارجی و داخلی زیتون در بلوکهای آزمایشی کاشته و مورد ارزیابی قرار گرفتهاند. اما در سوی دیگر در باغهای کاشتهشدهای که بدون توجه به ارقام مناسب اقدام به کاشت شده است پس از گذشت چندین سال باغداران با مشکلات عدیدهای روبه رو شدهاند. زیتون یکی از قدیمیترین درختان میوه و منبع اصلی روغن خوراکی در حوزه مدیترانه برای هزاران سال بوده است. امروزه با پیشرفت علم و مشخص شدن خواص غذایی و درمانی زیتون و روغن آن، گرایش به مصرف آن افزایش چشمگیری داشته است، چراکه روغن زیتون دارای سطح بالایی از اولئیک اسید (یکی از سالمترین اسیدهای چرب) است (سیفی،2008).
بر اساس آمار شورای بینالمللی زیتون (2011) میزان تولید روغن زیتون ایران 6 هزار تن برآورد شده که تقریباً 1/0 درصد تولید روغن زیتون دنیا است. همچنین در همین سال ایران با تولید 45 هزار تن کنسرو زیتون تنها 8/1 درصد از تولید دنیا را در اختیار داشته است. با توجه به وابستگی کشور به واردات دانههای روغنی، توسعه باغهای زیتون در دستور کار وزارت جهاد کشاورزی قرار گرفته است. سطح باغهای بارور زیتون در کشور 35 هزار هکتار است اما بر اساس مطالعات انجام شده و با توجه به شرایط اقلیمی، انتظار میرود در پایان برنامه پنج ساله پنجم توسعه، 78 هزار هکتار باغ بارور جدید به سطح باغهای کنونی افزوده شود(بی نام، 1392). بیشک توسعه باغهای جدید نیازمند ارقام سازگار و پرمحصول زیتون اعم از روغنی، کنسروی و دو منظوره (روغنی و کنسروی) است. جهت اجرای برنامههای اصلاحی و دستیابی به ارقام جدید و متناسب با برنامههای توسعهای در صنعت زیتون، اساسیترین روش، تلاقی بین ژنوتیپها است و در این راستا انتخاب والدین مناسب بسیار مهم میباشد. گلدهی و تنظیم باردهی، عملکرد میوه و روغن بالا، تولید میوههای درشت تر در ارقام کنسروی و نسبت بالای گوشت به هسته میوه بویژه در ارقام
فرم در حال بارگذاری ...
[یکشنبه 1398-05-06] [ 02:22:00 ق.ظ ]
|